Om meg

Diskografi fra jazzbasen.no


Klarinettist, saksofonist, tárogatóspiller, f. i Oslo 25.11.1956. 

Selv om Georg Reiss i dag er kjent som treblåser, var hans første jazzjobber som pianist i gruppen Halle/Reiss kvartett. Gruppen eksisterte fra 1974-1977, og bestod foruten Reiss av Morten Halle på saksofon, Peter Knudsen på bass og Carl Størmer på trommer.

Reiss er klassisk utdannet klarinettist fra Norges Musikkhøyskole og Guildhall School of Music i London, og har spilt i Den Norske Operas orkester og Kringkastingsorkesteret. Han har helt fra starten i 1977 vært med i pianisten Morten Gunnar Larsens Ophelia Ragtime Orchestra, og har med denne gruppen deltatt på CD-innspillingene «Echoes from the Snowball Club» (1985), «Ophelia Ragtime Orchestra» (1991), «In New Orleans» (1995), «From Ragtime to Radio» (2001), «Treemonisha» (2003) og «Sound and Smoke» (2005). Sammen med Larsen har Reiss også gjort duoinnspillingen «Rhapsody» (2000).

Reiss’ andre hovedprosjekt innenfor tradjazzen er Magnolia Jazzband, der han har vært medlem siden 1981. Gruppen har i tillegg til utstrakt konsertvirksomhet, også utgitt et titalls CD-er, og deres siste produksjoner er dobbelt-DVDen «Celebrating New Orleans Music» (opptak 2003-06), som presenterer orkesteret i samspill med New Orleans-sangerinnene Marva Wright, Lillian Boutté og Topsy Chapman, CD-en «Live at Oslo Concert Hall» fra 2007 og «Molde revisited» med opptak fra Molde Jazzfestival 2011. Reiss var i perioden 1987-92 medlem av Ytre Suløens Jassensemble og deltar på deres utgivelse «Sacred Concert» fra 1990. For sin innsats innen norsk tradjazz fikk han i 2004 Workshop-prisen, som utdeles av Osloklubben New Orleans Workshop.

I tillegg til tradjazzen har Reiss også deltatt i en rekke andre jazzmusikalske sammenhenger. Fra 1988 til 1992 var han med i fiolinisten Nils Øklands gruppe «Skinn og Bein», som ofte arbeidet i et grenseland mellom moderne jazz og folkemusikk. Gruppen utga CD-en «Knaus» i 1988 og gjorde også konsertopptredener sammen med bassisten Bjørnar Andresen og pianisten Svein Finnerud. Reiss deltar også som altsaksofonist på trombonisten Jens Wendelboes to innspillinger med storbandet Big Crazy Energy Band (1991), og var sammen med bl.a. pianisten Anders Aarum med i sangerinnen Majken Christiansens band, som ga ut CD-ene «Song for my father» (2001) og «Re:Porter» (2003). I 2006 ble også trioen MGM dannet, som foruten Reiss består av Morten Gunnar Larsen og Majken Christiansen.

Reiss har fra 2005 ledet sin egen kvartett sammen med Håkon Gjesvik (piano), Audun Ellingsen (bass) og Torstein Ellingsen (trommer), dokumentert med CDen «For all we know», utgitt 2011. Han ga i 2004 ut duo-CDen «Two of a kind» sammen med kirkeorganisten Ulf Nilsen, og spiller i pianisten Tor Einar Bekkens Dr. Bekken & the Bookerizers, som i 2003 ga ut CD-en «Got milk if you want it». Reiss er også ofte å høre i folkemusikksammenhenger, der han bl.a. leder sin egen gruppe Streif og deltar i fiolinisten Gjertrud Øklands sigøynerorkester.

SyrinEnsemblet ble dannet i 2014 og består av sangerinnen Ebba Rydh, pianisten Ulf Nilsen og Georg Reiss. Repertoaret ligger i et hittil ukjent skjæringspunkt mellom klassisk, jazz og viser. Gruppen skriver også eget materiale.
SyrinEnsemblet har gitt ut platen "I hvite netter" på Lawo (LWM004)Omtale av Bjørn Birch, formann i Kunstnerforeningen 
i anledning tildeling av Steenbergprisen 2014:

Georg Reiss er en mangfoldig musiker som stadig synes å være midtveis i livet når det gjelder videre prosjekter. 
Georg Reiss har sin klassiske utdannelse som klarinettist fra Norges Musikkhøgskole og Guildhall School of Music i London, han spilte i Ungdomssymfonikerne mens han var student og vikarierte senere jevnlig i Den norske Operas orkester og Kringkastingsorkesteret.  
Georg er i dag kjent både som klarinettist, saksofonist og tárogató-spiller. Han utviklet seg naturlig til å bli en musikkens cross-over artist lenge før det ble moderne.
Hovedvekten av hans virksomhet er knyttet til jazz-tradisjonen. Blant annet kan nevnes: Duo-samarbeid med Morten Gunnar Larsen som startet allerede i 1962, deretter som medlem i hans Ophelia Ragtime Orchestra fra 1977. Han er klarinettist i Magnolia Jazzband siden 1981, Ytre Suløens jazzband 1987 – 1992, har sin egen kvartett, Georg Reiss Kvartett siden 2005. 
Videre kan nevnes hans nydelige håndtering av folkemusikk, klezmer-musikk, balkan- musikk, jødisk og arabisk musikk. Han har spilt, komponert og arrangert musikk til diverse forestillinger ved de fleste teater- og revy-scener i Oslo. Siden 1998 har han hatt et duo-samarbeid med organisten Ulf Nilsen. 
Samtidig holder han sin klassiske tradisjon ved like: Kvintetter av Mozart, Brahms og Weber har i de senere år stått på programmet. 
Litt historie: I ane-galleriet til Georg finner man oldefar Georg Michael Reiss, som tok Norges første doktorgrad i musikk i 1913: ”Musikken ved den middelalderlige Olavsdyrkelse i Norden”; grandtante Elisabeth Reiss, en herlig pianist og kabaret-kunstner; og pappa Helge Reiss, en kjent og meget kjær skuespiller ved Oslo Nye Teater i en mannsalder. 
Georg er en utrolig god syntese av dette opphav. Hans musisering lyser av kjærlighet til musikken uansett sjanger. Som formidler er han dessuten en ekte scenekunstner – skjønt alltid på musikkens premisser. Ikke minst har det vært av stor viktighet i de uttallige konsertene han siden 1979 har holdt for skoler og barnehager i regi av Rikskonsertene over det ganske land!
Årets Steenberg-pris går til en musiker som gjennom årene har vist stort kunstnerskap innenfor sitt virke, og som tydelig har til hensikt å fortsette å realisere nye ideer og virksomheter.


Gratulerer, Georg!»